Filosofia
MasObert és una plataforma de comerç electrònic de productes de proximitat. Els productors associats “obren els seus masos” als usuaris de Mas Obert i ens porten els seus productes a la ciutat.
Mas Obert escurça la distància entre la ciutat i el territori on es produeixen els aliments, eliminant intermediaris, processos de manteniment artificials i esquemes logístics industrials. A Mas Obert, els aliments es demanen directament al productor, sempre del país, que els cull, els elabora i prepara artesanalment especialment per a cada comanda. Tal i com es feia abans. Tal i com és natural que sigui.
Els últims 20 o 30 anys han suposat una evolució fenomenal en tots els sentits a la nostra societat. També la gastronomia s’ha sofisticat i han aparegut moviments i artistes que han col·locat la cuina del nostre país al capdamunt del món, en molts casos partint d’evolucions inversemblants de receptes tradicionals de la regió i sabors locals. Paradoxalment, de forma paral·lela s’ha perdut, a les ciutats, el contacte amb el producte local, amb la cuina tradicional: ja ningú recorda, a Barcelona, el veritable sabor de la fruita i la verdura de pagès, la de veritat, la de temporada, la collida avui per consumir directament, la que s’ha fet créixer en explotacions petites, seguint mètodes tradicionals i evitant l’aplicació d’agents químics en la seva producció. O la profunditat i el regust de terra dels formatges artesanals, o de l’embotit de pagès. O la textura, el color i el sabor de la vedella de pastura, no estabulada, o el xai que ha fet la transhumància, o del pollastres ecològics, crescuts en llibertat i alimentats amb l’herba i els cucs dels prats, o amb pinsos 100% orgànics.
Fa anys, abans que apareguessin les grans infraestructures logístiques que abasteixen las grans ciutats d’aliments, anàvem a comprar al mercat del barri i cada família hi tenia la pagesa de confiança que li deia a la mare: “Nena, avui emporta’t les faves, que ens han sortit precioses”, o “si les has de fer al forn no m’agafis carxofes, encara, ja t’avisaré”. La que portava a plaça cada dijous els fruits del seu hort i els ous de les seves gallines, i donava la seva cara, el seu nom –i el seu negoci- en cada venda a cada client: cada tomàquet, cada enciam, cada manat de cebes tendres l’havia plantat, regat i collit la seva família a una masia propera a la ciutat.
Mas Obert és una porta a la recuperació de la pagesa: la compra directa a pagès.
Nosaltres fem la selecció. Treballem només amb pagesos i productors que coneixem personalment, hem vist com treballen, hem trepitjat les seves explotacions, hem tastat els seus productes i hem dinat amb ells a la cuina del mas una de les seves receptes. A més dels certificats oficials de tipus de producció que –Ecològica-CCCPAE, DEMETER-Biodinàmica, etc-, que podreu trobar a la descripció de cada producte, Mas Obert garanteix la proximitat dels productes –Km 0- i l’absència d’intermediaris –cicle curt-. I cada pagès garanteix personalment, amb el seu nom i el de la seva explotació, la qualitat dels productes que posa a la nostra disposició.
I, a més, tornem al mercat. Els mercats, i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) ho té molt clar, són encara els centres comercials dels barris, i el producte de proximitat s’ha de tornar a vendre allà. Mas Obert, en sintonia amb l’estratègia de l’IMMB, pretén que els mercats –començant pel de l’Abaceria, a Gràcia- tornin a ser el punt d’arribada del producte de proximitat a la ciutat.
Mas Obert és una aposta per la producció de proximitat i pel conreu sense productes químics, i no exclusivament pel segell ECO. Creiem que de vegades el menjar amb segell ECO no té perquè ser ambientalment sostenible ni afavorir necessàriament els petits productors del país, com són la majoria de pagesos de casa nostra: són sostenibles una poma ECO que ha vingut volant de Nova Zelanda, o uns espàrrecs crescuts a Perú sota el certificat ECO local?
Així, molts dels nostres productes tenen certificat ECO –CCPAE, el de la Generalitat-, però alguns productors utilitzen tècniques de conreu sense un segell oficial, o segueixen filosofies de cultiu de la terra tradicionals com l’agricultura regenerativa i el cercle tancat (ells mateixos produeixen els pinsos del seu bestiar, o el cereal de la pasta), o tan innovadors com la Biodinàmica/DEMETER o la Polyface Farm.
També tenim menjars preparats, per aquells que no tenen temps de cuinar. Els nostres cuiners són productors locals que recuperen receptes de tota la vida – peus de porc, confitures i condiments, patés de muntanya, cremes de verdures, croquetes i canelons. També són innovadors en l’elaboració de conserves i preparats amb carn, verdures o fruita.
Joel Salatin, l’agricultor de Virginia (EEUU) pare de la Polyface Farm diu que fa cinquanta anys vam sortir de la cuina i vam posar la nostra alimentació en mans de grans empreses: les conseqüències d’això han estat nocives no només per la nostra salut i pels nostres pagesos, sinó, i sobretot, per la nostra qualitat de vida. Com diu ell, “és hora de tornar a ficar-se a la cuina i gaudir del bon menjar”.
Tornem a pagès amb MasObert i Bon profit !!
Ets productor i vols vendre amb nosaltres? Parlem-ne!
Vols treballar amb nosaltres? Explica’ns com ens vols ajudar!
Ens falta algun producte o productor que coneixes? Digues, digues!
manel@masobert.com
900 730 379