Unitat
5,95 €
Detalls
Martinet, Cerdanya
Recuperar la tradició de les trementinaires
Nascut en un poblet de Pirineu de la Catalunya Nord, descendent de pastors i cuiner creatiu de professió, Michel Baylocq fa anys que experimenta una cuina arrelada al territori amb elements purament de bosc. Així descobreix les propietats “màgiques” de la reïna d’avet…
“Lagrimus”, recupera la saviesa de la muntanya, l’adaptació al medi, la necessitat de supervivència i el coneixement adquirit durant segles al Pirineu. És un projecte de respecte a la natura i a l’entorn i que vol recuperar, desenvolupar i divulgar les propietats medicinals, alimentàries, culinàries i terapèutiques conegudes per a moltes generacions de muntanya a l’entorn de l’avet i els seus derivats.
Lagrimus fa confluir en l’espai i en el temps saviesa, tradició, innovació i creativitat, elements que es barregen per a donar lloc a diferents productes de qualitat suprema, “empapats” de passat i d’un saber fer, sovint secret i màgic que ha perdurat en la memòria remeiera i culinària fins al nostres dies.
La producció de Lagrimus
El LAGRIMUS és un producte 100% natural extret de pinyes d’avet (Abies alba) del Pirineu Català, a la comarca de Cerdanya, subcomarca del Baridà, als peus de la serra del Cadí.
Es tracta d’aprofitaments de pinyes en Muntanyes d’Utilitat Pública, propietat d’Entitats Locals (Ajuntaments i EMD), que són els que expedeixen la llicència corresponent per a la recollida, amb el vist i plau del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Els fruits de l'avet
El procès consta de diferents fases, la primera és la recollida, que es fa a l’estiu (d’agost a octubre), es recolecten les pinyes més tendres, les de la copa de l’arbre on hi toca el sol i tenen més tamany. Aquesta recol·lecció es porta a terme per persones expertes i professionals que són les què s’enfilen als arbres. Posteriorment es porten a l’obrador, on s’aboquen a uns cubells especials i es posen a macerar amb sucre biològic durant uns 8 mesos. és en aquest procès de maceració on s’obté l’apreciat xarop d’avet- Després arriba el moment del filtratge artesanal on el xarop s’aboca a un tanc especial per a posteriorment embotellar i etiquetar per tal que el producte arribi als seus destinataris finals.
Antigament tot aquest procès el feien les trementinaires, aquelles dones sàvies de les muntanyes, que tot ho curaven amb el xarop d’avet.